Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Hva er en "seniorhund"?

De fleste kjenner regelen om at ett hundeår tilsvarer syv menneskeår. Men det stemmer ikke helt, for faktorer som rase, størrelse og livsstil har stor innflytelse på når en hund får aldersrelaterte symptomer. Spesielt størrelsen er av betydning. En tommelfingerregel er at store hunder blir seniorer fra alderen 5–6 år, og små hunder fra alderen 7–9 år. Her er noen av tegnene på at hunden din er på vei inn i "den tredje alder":

Endrede spise-
eller drikkevaner.

Hunden har kanskje ikke like mye appetitt som før. Dette kan være en helt naturlig følge av et lavere aktivitetsnivå, men kan også skyldes sykdom.

Vektendring.

Mange eldre hunder legger på seg hvis mengden eller typen fôr ikke tilpasses hundens aktivitetsnivå. Men vektøkning kan f.eks. også skyldes et senket stoffskifte.

Endret døgnrytme.

Mange eldre hunder begynner å sove mer og lenger, og de blir fortere slitne. Enkelte sykdommer kan også medføre at hunden er trøttere enn normalt.

Mindre bevegelighet
og aktivitet.

Det er helt naturlig at leddene ikke er så smidige hos en eldre hund. Derfor har den ofte mindre lyst til å leke og løpe, og den kan kvie seg litt for å gå tur. Vær oppmerksom på at kosttilskudd kan være til hjelp.

Problemer med syn og hørsel.

En eldre hund kan virke klossete og kollidere med ting, noe som kan skyldes at den ser dårligere. Samtidig kan dårlig hørsel innebære at den ikke reagerer like raskt på stemmen din.

OBS:

Selv om hunden din snart er en senior, kan den fremdeles delta aktivt i familielivet. Spesielt hvis den får sunn kost og regelmessig mosjon. Likevel skal du holde litt ekstra øye med hunden, for noen av de vanligste aldersrelaterte symptomene kan også være symptomer på sykdom. Dette gjelder særlig hvis endringene kommer plutselig. Er du i tvil, bør du alltid kontakte dyrlegen. Noen sykdommer gjør at endringer skjer plutselig, mens symptomer på andre sykdommer kan komme snikende over en lenger periode.