Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Hva er slitasjegikt
(artrose)?

Den vanligste årsaken til leddstivhet og smerte er slitasjegikt. Slitasjegikt er en kronisk lidelse som medfører ødeleggelse av leddvevet. I et normalt ledd er knoklene dekket av et lag brusk som virker støtabsorberende. Samtidig er leddets bevegelige deler lukket inne i en leddkapsel fylt med leddvæske som fungerer som smøremiddel. Ved slitasjegikt endres den fine balansen i leddet, slik at brusklaget langsomt slites ned og knokkelen blottlegges – noe som fører til smerter og mindre bevegelighet. Slitasjegikt rammer oftest hundens hofter, albuer, knær og ryggrad. Hos noen hunder og raser kan slitasjegikt starte i tidlig alder som følge av arv eller en skade.

Tegn på stivhet
og smerte

Hold øye med om den eldre hunden din:
  • Slikker seg eller biter på et bestemt område
  • Nøler med å gå tur eller leke
  • Har vanskelig for å reise seg
  • Har problemer med trapper
  • Har vanskelig for å hoppe inn i bilen eller opp i en stol
  • Halter eller er stivbent*
  • Virker mer sky eller mer aggressiv
  • Har mindre lyst på kontakt med mennesker
  • Har nedsatt appetitt

Hva gjør
dyrlegen?

Ved å bevege leddene og observere hundens bevegelser kan dyrlegen ofte konstatere om det er snakk om leddproblemer. Røntgen kan gi en dypere forståelse av problemets omfang og vise hvordan tilstanden sannsynligvis vil utvikle seg.
På basis av en diagnose kan det fastslås behandling, mosjon og en kostholdsplan med tanke på å oppnå best mulig resultat for hunden din.

Hva kan du selv gjøre?

Unngå
overvekt

Hvis leddene allerede er slitne, vil overvekt bare gjøre skaden og smerten verre, fordi leddene dermed utsettes for ytterligere trykk. Derfor er det viktig at du kontrollerer vekten til hunden din. En overvektig hund med giktproblemer kan ikke slankes utelukkende med mosjon, så det er nødvendig å redusere hundens inntak av fôr. Be dyrlegen din om et program for å gå ned i vekt, som kan inneholde hovedsakelig slankefôr og kosttilskudd. Og vær forsiktig med de daglige godbitene.

Mosjon er
viktig

I motsetning til hva de fleste tror, er det beste man kan gjøre for en hund med slitasjegikt å mosjonere den. Jo sterkere hundens muskler er, desto bedre kan de støtte og stabilisere de rammede leddene. Og jo mer leddene får lov til å bevege seg, desto mindre er risikoen for stivhet. Man må bare gå forsiktig til verks. Regelmessig, lett mosjon er bedre enn aktiviteter med høy belastning. Dessuten kan forskjellige former for gymnastikk, fysioterapi og vanntrening hjelpe hunden din med å bevare bevegeligheten og livsgleden.

Gjør hundelivet
lettere

I takt med at hunden din blir eldre og mindre bevegelig, kan du gjøre hverdagen dens lettere. Sørg for at den har en myk og behagelig soveplass. Gjør de daglige aktivitetene lettere: Benytt ramper i stedet for trapper der det er mulig, og kanskje heve matskålen så det er lettere for hunden å komme til.

Kosttilskudd kan være
en god hjelp

Ved milde former for gikt kan kosttilskudd med glukosaminer og viktige fettsyrer medvirke til å bedre bevegeligheten i leddene. Disse kosttilskuddene inneholder oftest bestanddeler som forekommer naturlig i hundekroppen og inngår som byggesteiner i leddbrusk. De gis ofte sammen med f.eks. legemidler for kontroll av smerter og inflammasjon. Dyrlegen din kan fortelle deg mer om de forskjellige mulighetene.

Hvordan behandles
slitasjegikt?

I dag finnes det flere behandlinger på markedet for hunder med slitasjegikt. Selv om lidelsen ikke kan helbredes, kan den håndteres på en god måte med smertelindrende medisin og støttebehandlinger.
Vanligvis vil dyrlegen din anbefale et såkalt NSAID, som reduserer dannelsen av de stoffene i kroppen som gir opphav til smerte og hevelse og medvirker til å ødelegge brusken i leddene.
Husk: Det er viktig å gripe inn tidlig i forløpet for å minske risikoen for at ødeleggelsen av brusken utvikler seg og gir økt smerte og stivhet.