Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Ønsk det nye
familiemedlemmet
velkommen

Det er i løpet av valpetiden dere sammen legger grunnlaget for et langt og lykkelig hundeliv. Her er noen gode råd:

Den sosiale valpen

Gi valpen din masse selskap og kjærlighet, så den lærer å være sosial både overfor mennesker og dyr. Valpen bør fra starten trenes i å være alene hjemme, men det skal gjøres gradvis, slik at man i starten bare "går ut til postkassen" og deretter kommer tilbake. Det kan man til gjengjeld gjerne gjøre mange ganger hver dag, så valpen vil se det som noe helt naturlig og ufarlig å være alene en stund. Valpen bør alltid være luftet og lekt med før den skal være alene, slik at den er trøtt – en god lur får tiden alene hjemme til å gå raskere.

Be oppdretteren om tips og anbefalinger til akkurat din hund. Vedkommende har stor kunnskap om rasen generelt og om din egen lille skøyer.

Det første dyrlegebesøket

Valpen bør oppleve sitt første dyrlegebesøk senest når den er 12 uker gammel. Den skal vaksineres minst to ganger og ha ormekur, samt få flere grundige helsesjekker både når den er liten valp og når den blir litt eldre. Dyrlegen skal sjekke at den vokser, skifter tenner og ellers utvikler seg som den skal.

Fôret er særdeles viktig for en hund i vekst. Lytt til råd fra dyrlegen, slik at valpen din får de beste forutsetningene for å vokse seg sunn og sterk.

Husk trening

Valpetrening er veldig viktig, uansett hvilken hunderase du har kjøpt. Både du og hunden får langt større glede av livet deres sammen når dere lærer å forstå hverandre og samarbeide. Du kan spørre andre hundeeiere i området om det finnes gode dressurkurs i nærheten. Utover å lære grunnleggende ferdigheter som å gå i bånd og komme på innkalling, vil valpen din elske å møte og leke med andre valper, noe som også er svært viktig for valpens utvikling.

Fjern eller flytt alt som kan være skadelig for en nysgjerrig valp. Fritthengende ledninger og visse typer planter og menneskemat kan skade valpen. Spør dyrlegen din om hva du behøver å være forsiktig med.

Mosjon i små doser

En valp skal ikke gå lange turer og mosjonere som en voksen hund, men den har godt av å komme ut og oppleve verden rundt seg. Gå små korte turer og benytt muligheten til å få styr på de øvelsene dere har lært på dressurkurs. Husk at søvn også er viktig for valpen, så la den få sove uforstyrret.

Godt forsikret

Sørg dessuten for at valpen din er forsikret med både ansvars- og sykeforsikring. Det kan skje ting som at en katteklo kommer for nær øyet, eller at beinet blir sittende fast i et hull når dere går tur – og det er fint at det ikke er økonomien som skal få avgjøre om din beste venn skal opereres eller ikke.