Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Sjekk selv hunden
din regelmessig

Ingen kjenner hunden din bedre enn deg. Derfor vil du som regel også være den første til å oppdage eventuelle symptomer på sykdom. Det er viktig at du gjør noe med mistanken din, for de fleste sykdommer er enklere å behandle når man kommer tidlig i gang.

Husk at hunder er gode til å skjule at de er syke. Det ligger i genene deres, fordi en syk hund er sårbar overfor eventuelle fiender. Derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom på følgende symptomer:

Feber

Temperaturen til hunden skal helst ligge mellom 38 og 39 grader. Er temperaturen høyere, har den feber. Feber kan skyldes mange sykdommer, som f.eks. kennelhoste og parvovirus.

Sår og “kuler”

Minst én gang i uken bør du se etter om hunden din har forandringer eller skader på kroppen. Når du børster den eller klapper den, kan du kjenne om det finnes nye kuler, knuter, sår eller kanskje områder som er ekstra følsomme. Eldre hunder får ofte godartede fettkuler, men kuler kan blant annet være et tegn på betennelse og må undersøkes av en dyrlege.

Manglende appetitt

Hvis hunden din ikke har spist på over 24 timer, bør du være ekstra oppmerksom. Spesielt hvis den til vanlig er glad i mat. Manglende appetitt kan skyldes en lang rekke sykdommer (som f.eks. forstoppelse og hjertesykdom), men det kan også skyldes tannproblemer eller ha helt andre årsaker.

Stivhet

Er hunden ikke lenger så interessert i å leke? Har den vanskelig for å hoppe inn i bilen, eller beveger den seg litt stivt når dere går tur? Det er ikke nødvendigvis fordi den er blitt gammel. Den kan ha smerte, leddproblemer og eventuelt begynnende slitasjegikt.

Pustevansker

Hiver hunden din etter pusten når du mosjonerer den? Da kan den muligens ha hjertesykdom, infeksjon eller noe annet som gir luftveisproblemer. Pustevansker kan skyldes mange sykdommer og kan potensielt være livstruende, så det er svært viktig å reagere på dette symptomet.

Vektendring

Overvekt kan gi mange problemer for hunden, blant annet økt slitasje på ledd, og risiko for hjerte- og nyresykdommer. Derfor er et balansert kosthold veldig viktig. Plutselig vekttap bør også sjekkes opp raskt, da det kan skyldes alt fra diabetes og kreft til sykdommer i fordøyelsessystemet.

Endret avføring

Hold øye med diaré, forstoppelse og andre uregelmessigheter i avføring og urin. Avføringen skal helst være regelmessig, fast og ha en brunlig farge. Urinen skal ikke være mørk eller uklar. Spesielt er det viktig at det ikke er blod i avføring og urin.

Munn- og tannproblemer

Sjekk regelmessig at tennene ikke har fått skader eller sitter løst. Se etter sår i munnhulen og på tungen. Tannkjøttet skal være lyserødt og uten mørkerøde områder. Dårlig ånde kan blant annet være tegn på tannkjøttbetennelse.

Problemer med øyne og snute

Øynene til hunden skal være klare og pupillene skal ha samme størrelse. Sjekk at den ikke får hår eller øyevipper i øynene. Snuten skal være kjølig og fuktig. Hold øye med at hunden ikke nyser, og at det ikke finnes noe som blokkerer lufttilgangen via snuten.

Matt og filtret pels

Hvis kostholdet til hunden ikke inneholder tilstrekkelig med næring, kan det resultere i matt og lett filtret pels. Men slik pels kan også skyldes andre ting som f.eks. hudlidelser, infeksjon, hormonelle årsaker.