Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Har hunden
din vondt?

Mennesker er generelt gode til å gi uttrykk for om noe plager oss eller gjør vondt. Med hunder er det en helt annen historie. De har snarere en tendens til å skjule smerte fordi de ikke vil signalisere at de er sårbare og svake. Dette ligger dypt i deres natur. Derfor er det ekstra viktig at du som hundeeier kikker etter de små signalene som kan avsløre om hunden din har smerter.

Smerte
er naturlig

Hunder opplever smerte på nøyaktig samme måte som mennesker. Det er et naturlig varselsignal som forteller at hunden har en skade eller kanskje en sykdom. Smerten signaliserer at hunden skal være påpasselig – f.eks. med å belaste et brukket ben eller nærme seg noe varmt.

Bli kjent med
smertesignalene til din hund

Hunder reagerer forskjellig på smerte, og det er viktig at du forstår din egen hunds signaler. Her er noen tegn du bør være oppmerksom på: Les mer

Smertebehandling

Målet med behandling er å redusere smerten, slik at hunden skal få et så normalt liv som mulig. En god smertelindring betyr at hunden blir raskere frisk og at eventuelle sår heles fortere. Ved operasjon gis smertelindring nesten alltid før det kirurgiske inngrepet, for at behandlingen skal være aktiv allerede før smerten inntreffer. Det gjør at hunden opplever mindre smerte.

Husk å oppbevare
eventuell dyremedisin
utilgjengelig for både
barn og dyr, siden
medisinen ofte
smaker godt.

Antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs)

Disse legemidlene reduserer smerte og hevelser, og de demper inflammasjon. De fås både i flytende form og som tabletter. Flytende medisin fås i dag med god smak og er lett å dosere nøyaktig etter hundens vekt – direkte i munnen eller oppå fôret. Det er viktig at du kun gir hunden de smertestillende legemidlene som dyrlegen forskriver og at du følger doseringsveiledningen nøyaktig. Ellers risikerer du at hunden din får alvorlige bivirkninger.

Eldre hunder og
leddproblemer

Lek, hundesport, jakt og lange spaserturer er bare noen av de aktivitetene du kan nyte sammen med hunden din. Det er gøy og stimulerer hunden fysisk og mentalt, men fører naturligvis også med seg noe slitasje ettersom årene går. Derfor opplever ca. hver 2. hund over 6 år leddproblemer med smerter og/eller bevegelsesvansker.

Hunden din kan få et herlig, aktivt liv til tross for denne slitasjen (som jo er ganske naturlig), men det krever at du er oppmerksom og kontakter dyrlegen din så snart du har mistanke om leddproblemer og eventuell slitasjegikt. Jo før du handler, desto større sjanse er det for at hunden din får et langt, godt liv uten smerte. Les mer