Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Flått

Hvor lever flåtten?

Flått trives i områder med høy vegetasjon, oftest i høyt gress og buskas – ved sjøer, i skog, eng og mark. Her sitter flåtten ofte i toppen av et høyt gresstrå, klar til å krype over på en forbipasserende hund. Flåtten har det best i skygge og tett vekst. Til gjengjeld trives den ikke i kortklippet gress og tørre områder, så gressplener og skogstier vil stort sett være frie for flått. Flåtten holder også gjerne til i områder der det finnes store pattedyr, som rådyr og rev. Høysesongen for flått er fra mars til oktober.

Hvordan oppdager
du flått på hunden din?

I mange tilfeller vil du oppdage flått når du børster eller klapper hunden din, men gjør det til en vane å sjekke hunden din mer systematisk i flåttsesongen, når den har vært ute i naturen. Føl deg frem i hundepelsen og se spesielt etter på steder med tynn hud, som bak ørene, ved munnen, på magen og i armhulene.

Hvordan fjerner
du en flått?

Flåtten må fjernes så snart du oppdager den og helst innen 24 timer. Det kan imidlertid være vanskelig å få øye på den før den har suget i seg en viss mengde blod og er vokst litt i størrelse. Bruk en flåttfjerner eller pinsett som griper tak helt nederst rundt flåttens hode. Hvis flåttens hode eller deler av det blir igjen i hunden, kan det forårsake en lokal betennelsesreaksjon.

Hvilke sykdommer kan flåtten overføre?

Borreliose

Dette er nok den mest kjente flåttbårne sykdommen, da den også kan ramme mennesker og gi veldig ubehagelige symptomer, som leddsmerter og lammelse. Hunder er ikke på langt nær så følsomme, men de kan også oppleve leddsmerter, feber og på lengre sikt nyreproblemer. Symptomer på borreliose hos hund kan være feber, manglende appetitt, sløvhet og halting, men heldigvis kan borreliose behandles med antibiotika.

Anaplasmose

Anaplasmose kalles også "flåttfeber" og gir symptomer som nedstemthet, leddsmerter og feber. Anaplasma er i likhet med borrelia en bakterie som kan gi stort ubehag, og symptomene kan minne om borreliasymptomer. Både anaplasma og borrelia kan behandles med antibiotika, men det kan være vanskelig å få bekjempet infeksjonen helt hvis den har vært der lenge.

Skogflåttencefalitt (Tick Borne Encephalitis – TBE)

TBE er et virus som forårsaker en betennelsestilstand i hjernen. Hos hunder viser infeksjonen seg oftest som høy feber, nedstemthet, oppkast, nevrologiske symptomer og i enkelte tilfeller dødsfall. Også mennesker kan bli smittet av flått, og dødeligheten er høy.

Babesiose

Med funnet av den nye flåttarten Dermacentor reticulatus i Norden er enda en sykdom lagt til listen. Babesia overføres til hunden et par dager etter at flåtten har bitt seg fast. Sykdommen ødelegger de røde blodlegemene. Symptomene er ofte feber, blodmangel, mørkfarget urin, diaré og eventuelt nevrologiske symptomer. Sykdommen kan være vanskelig å bekjempe, så her er forebyggelse med et effektivt flåttmiddel helt nødvendig.